Upe


Olen Upe Nykänen, kävelijä, ja Jalkaisin-blogin kirjoittaja vuodesta 2009. Kuulun myös Suomen suosituimman retkeilyblogin eli Retkipaikan kirjoittajakaartiin ja koska rakastan luonto- ja kaupunki/lähiretkeilyn ohella myös viihtyisiä, omaleimaisia kahviloita, teehuoneita, ruokapaikkoja sekä paikallisia herkkuja, kirjoitan silloin tällöin myös Ruokaretki.fi-sivustolle. Työkseni olen tehnyt digitaalisen viestinnän saralta (www, intranet sosiaalinen media) jokseenkin kaikkea mahdollista sisällöntuotannosta projektien vetämiseen kansainvälisessä B2B-teknologiayrityksessä. Tällä hetkellä työskentelen #Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle -hankkeessa, jota hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Lisää työhistoriastani LinkedInissä.


Harrastan retkeilyä sen eri muodoissa - lähiretkeilyä Jyväskylässä ja Keski-Suomessa sekä aina tilaisuuden tullen myös muualla Suomessa. Keskisuomalaismaisemissa olen tarponut ihan mielenkiinnosta myös tutkimassa, minkälaisessa kunnossa entinen Keski-Suomen maakuntaura onkaan nyt. Sanotaan nyt diplomaattisesti, että maakuntauran seuraaminen vanhojen mustavalkokarttojen avulla on ollut välillä erittäin mielenkiintoista...

Vaellukset ovat vieneet minua useasti itäiseen Suomeen, missä olen taivaltanut muun muassa Karhunpolkua, Susitaivalta ja Itärajan retkeilyreittiä. Jalkaisin liikkuminen on ehdoton suosikkini, mutta talvisin täydennän varustustani tarvittaessa myös lumikengillä. Ja joskus jopa suksilla. Kesäisin viihdyn myös meloskelemassa järvi- ja jokimaisemissa, erityisenä suosikkinani ihana Keitele.


Olen kulkenut reppu selässä myös Britanniassa ja Ranskassa ja oppinut niillä retkillä paljon paitsi itsestäni, myös paikallisesta luonnosta, maastosta ja retkeilykulttuurista sekä reitistöistä merkintöineen ja palveluineen. Huikein reissuni toistaiseksi on ollut keväällä 2016 tekemäni vaellus, jolle lähdin testireissun jälkeen kahdeksi kuukaudeksi astelemaan Englannin pisintä kansallista vaellusreittiä eli South West Coast Pathia, pituudeltaan 630 mailia (1014 kilometriä). Suunnistus oli aika helppoa, sillä tärkeintä oli pitää meri koko ajan oikealla puolella! Okei, kyllä siinä karttaakin tuli käytettyä. Jos ei muusta syystä niin siksi, että näin, minkä verran on matkaa seuraavaan kivaan taukopaikkaan, tasaiselle maalle, yöpaikkaan tai laskeakseni, montako ylös-alas-mäkeä olikaan vielä jäljellä.

Ranskassa olen seikkaillut kartta kourassa Vogeeseilla (Alsace) sekä pitkin poikin Rivieran rannikkoa ja sen lähistön polkuja. Murmeleihin törmäsin ensimmäistä kertaa elämässäni Mercantourin kansallispuistossa Merialpeilla.


Viihdyn kävelyretkillä myös kaupunkimaisemissa; lähilöytöretkeily avartaa aina ja riittävän hitaasti kulkiessaan voi löytää paljon sellaista, mitä ei ole ennen huomannut. Uusiin paikkoihin tutustun mieluiten jalan.

Olen mukana Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnassa ympäristöluotsina; meitä luonto- ja ympäristöasioista kiinnostuneita voi kysäistä kävelykaveriksi vaikka lähiluontoon. Ei maksa mitään. Muita harrastuksiani ovat valokuvaus, kävely- ja matkakirjallisuus sekä jooga.

SEURAA SOMESSA

MEDIASSA

LUENTOJA

  • 8.2. 2018 Kadonnutta polkua etsimässä - Keski-Suomen maakuntauran jäljillä. Jyväskylän kaupunginkirjasto (2h)
  • 4.4. 2017 Tuhat kilometriä Englannin lounaisrannikkoa jalkaisin. Yritystilaisuus. (1h).
  • 10.2. 2017 Löydä luonto läheltä. Yritystilaisuus. (1h)
  • 23.1. 2017 Kaksi kuukautta, tuhat kilometriä. Jyväskylän kaupunginkirjasto (2h)

OTA YHTEYTTÄ

  • Some-kanavien kautta (kts. yllä) 
  • Sähköpostiosoitteeni loppuosa on @gmail.com, alkuosa: upe.nykanen.

Kommentit

Suositut tekstit