Kensingtonin kulmilla

Kensingtonin kävelyn opas ohjaa High Street Kensingtonin asemalle kokoontuneen ryhmän kääntymään seuraavasta kadunkulmasta oikealle. Kohta astumme lasiovista sisään, nousemme hissillä kuudenteen kerrokseen ja saamme kehotuksen jatkaa flamingojen luo. Täh?
Olemme nousseet ihka oikeaan kattopuutarhaan, jossa asustaa ihka oikeita flamingoja, muiden vesilintujen seurassa. Puut ovat vielä lehdettömiä, vain jokunen niistä kevätkukassa, mutta nurmi vihertää ja kukkaruukkuja on jo tuotu esille.
Flamingoja enemmän viehätyn mandariinisorsasta, joka ei myöskään häiriinny tusinasta tuijottavia turisteja. Kierrämme ravintola Babylonia ympäröivän kattopuutarhan ja laskeudumme takaisin kadulle.  Kensington Squaren rakennuksista osa on peräisin 1600-luvulta ja useassa niistä on merkkihenkilöstä muistuttava sininen kyltti. Täällä asui aikanaan esimerkiksi George Bernard Shaw'n kanssa heilastellut näyttelijätär Mrs Patrick Campbell, joka oli  Shaw'n Pygmalion-näytelmän innoittaja. Myös ranskalainen valtiomies Talleyrand asui aukion laidalla parisen vuotta paossa ollessaan.

Amerikkalainen historioitsija David kertoo anekdootteja viljellen alueen ja sen väestön historiasta, eikä unohda osoittaa arkkitehtuurin erityispiirteitä. Tarkkaavaisempi osaisi kierroksen jälkeen kertoa talon iän ikkunoiden ja ikkunanpuitteiden avulla. Alueen entiset työväen ja käsityöläisten pienetkin asumukset ovat nyt uskomattoman arvokkaita.
St. Albans Grovella kävelee myös pieni Harry Potter koululaisystäviensä kanssa. Kulman takana on punatiilinen kerrostalo, jossa T. S. Eliot asui kuolemaansa saakka - ja hänen vaimonsa Valérie asuu siellä edelleen. Vieressä entinen hevostallipiha on muuttunut asuintaloksi; ennen alimmassa kerroksessa olivat vaunut, toisessa kerroksessa hevoset (oli helpompaa saada ne toiseen kerrokseen) ja kolmannessa ihmiset. 

Lämmittelemme hetken Gallery 19:ssa, jonka omistaja työskenteli mediakeisari Rupert Murdochille, kunnes kypsyi kovaan työtahtiin. Murdoch lupasi pitää työpaikkaa hänelle tallessa vuoden, koska gallerialla ei hänestä ollut mitään mahdollisuuksia, mutta kehystys ja galleristi-taiteilijan piirrokset ovat onnistuneet pitämään liikkeen pystyssä.

St. Mary Abbots Church -kirkon sivulaivassa istuu keskustelemassa senioriseurakuntalaisten rinki. Paikassa on ollut kirkko 1000 vuotta, mutta tämä on jo neljäs kirkkorakennus. Kirkonpenkeissä on erikoisuuksia: keskikäytävälle vedettäviä istuinlevyjä ja kirkkoherran perheelle varatun toisen penkkirivin käsinojat per istuja. Etupenkki on varattu kuninkaallisille, mutta vailla lisämukavuuksia. Takaosan tulitikuista tehtyyn kirkon pienoismalliin meni 17-vuotiaalta tekijältä kolme vuotta...
Kirkkopihan takaa kulkevalla kujalla on hieno seinämaalaus, jonka maalari sijoitti teokseen niin itsensä, poikansa kuin tyttärensä, joka kuvassa kurkistaa alas kadulle. Maalaus tehtiin ilman lupia, mutta viranomaiset heltyivät säästämään sen. Viehättävän Kensington Church Walkin varrella asui 1900-luvun alussa mm. Ezra Pound, nyt kadulla voi tutkailla mm. vanhoja aikoja henkivien pikkupuotien tarjontaa, esimerkiksi herrain vaatteita tai hattukaupan hämmästyttäviä luomuksia.

Kierroksen lopuksi kävelemme pikkukatujen kautta kohti Kensingtonin palatsia, jonka viereisellä "miljönäärien kadulla" eli Palace Greenillä valokuvaus on kielletty. Formulapomo Bernie Ecclestone osti kadulta talon 50 miljoonalla punnalla, mutta ei koskaan edes asunut siinä. Oliko vika talossa vai ympäristössä...
Prinsessa Dianan viimeiseksi kodiksi jäänyttä palatsia ympäröi mustan ja kullan värinen koristeellinen aita, jonka koristekuvioissa on "Englannin ruusuksi" kutsuttua Dianaa ajatellen sopivasti myös ruusu. Puistossa kukat eivät vielä juuri kuki, mutta noin kuuden viikon välein vaihdettavat istutukset ovat keväämmällä varmasti kauniit.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi