Joulunaluskävelyllä Jyväskylässä 2017


Sunnuntaisin on yleensä parhaiten aikaa käydä kävelyllä, vaikkapa pidemmällä sellaisella. Jokin mielijohde sai valitsemaan ensikohteeksi Keskussairaalanmäen. Olihan siellä katsottavana ainakin Jyväskylän tämän hetken tärkein rakennustyömaa.

Kävelimme Keskussairaalanmäelle vähemmän mukavaa reittiä eli Savelankadun kautta. Joo, siellä kulkee kyllä kevyen liikenteen väylä, mutta liukkauden torjuntaa oli harrastettu väylällä niukasti eli vähäiset hiekat/sepelit eivät olleet yltäneet koko jäisen väylän leveydelle. Siispä osa matkasta piti kulkea varovaisesti kävelytien reunan lumikaistaleella tai tassutella hipihiljaa mitä liukkainta jäätä pitkin.


Rauhallista tahtia astelemalla pääsimme kuitenkin haavereitta Länsiväylälle ja edelleen Kukkumäentielle, jonka varressa muhkea monttu nyt vähitellen täyttyy rakenteilla olevasta Keski-Suomen Sairaala Novasta. Rakennuksen muoto on ylhäältä katsottuna (valmistuttuaan) kuin kolme yhteen liitettyä H-kirjainta, järkälemäistä kokoa tietenkin.

Sairaalan alueella ei tule huvikseen kuljeskeltua, joten oli hieman outoa kävellä alueella "vapaaehtoisesti".  Työmaata pääsee katsomaan aidan takaa viereiseltä P-paikalta ja hieman ylempänä olevan pienen showroom-parakkirakennuksen edustalta.


Vanha sairaala koostuu niin monesta erillisestä rakennuksesta, että en ollut tajunnutkaan. Tämä kaunis ydinluuta (ainakin sarjakuvissa) muistuttava ovenkahva avaa pääsyn rakennukseen 45.


Alueen arkkitehtoonisten yksityiskohtien sijaan päätimme keskittyä jouluvalaistuihin puihin, sillä niitä näytti olevan harvinaisen paljon. Erikoisimmat jouluvaloviritykset on tänä vuonna 2017 tehty korkeiden mäntyjen oksistoon eli sairaalanmäen kaamosta koristavat myös joulumännyt! Koska ei ollut vielä pimeä, eivät hienot jouluvalot olleet vielä näyttävimmillään, joten pitäisikin käydä alueella uusiksi iltakävelyllä.


Perinteisempää jouluvalaistusta löytyy sairaalan alueelta useasta paikasta. Gravidan eli synnytysosaston ikkunoiden edessä on valaistu hyvin soma kuusi.


Kävelimme mäeltä alemmas kohti Keskussairaalantietä. Komea kuusikolmikko tervehti meitä Kappelin tienoilla ja senkin jälkeen tuli vastaan iso, valoin varustettu kuusi. Sitten liukastelimme parkkipaikkojen halki "Ei talvikunnossapitoa"-rappusia kohti (rappusten päät teljetty ketjuin) ja kapusimme rappusten vierustoja pitkin sairaalan pääsisäänkäynnin luo.


Suomi100-hengessä pääsisäänkäynnin edessä kaksi lehdetöntä puuta oli verhottu sinivalkoiseen juhlavalaistukseen, joka muiden valaistuskohteiden (kuten kahvila-ravintola Caterinan edustan runsas havupuuryhmä) lailla olisi päässyt oikeuksiinsa ehkä tunnin, parin päästä pimeällä. Emme jääneet odottelemaan, vaan jatkoimme kävelyä alamäkeen kohti keskustaa.

Odotin toiveikkaana valaistuja julkisia joulukuusia matkan varrella, mutta jouluvalopuita näkyi vain yksityisissä pihoissa. Yliopiston kampukselta ei pilkistänyt Seminaarinkadulle päin yhtä ainutta valaistua puuta.


Kauppakadun yläpäässä joulutunnelmaan virittävät mm. Yläkaupungin iloiset taideteokset ja liikkeiden välinen Ihana ikkuna-kilpailu.Sekä "Jyväskylän Ylämummo"-kilpailu, josta en ollut aiemmin kuullutkaan! (Äänestys on nyt jo päättynyt.)


Käväisimme Toivolan Vanhalla Pihalla kurkkaamassa joulumeininkiä - tosi kivat kuuset pihassa! - ja lämmittelemässä kahvilassa. Päivä lähti vinhasti hämärtymään sillä aikaa, kun olimme sisätiloissa.


Toivolan Vanhalta Pihalta nousimme takaisin Kauppakadulle, jonka varrella on kivasti jouluisia juttuja. Ihana ikkuna -näyteikkunakilpailun merkeissä voi kiertää tutkimassa mitä hienoimpia somistuksia. Ihastuin välittömästi Studio AK:n tonttukylään :)


Kävimme tietysti katsomassa läheltä myös Jyväskylän virallisen joulukuusen Kunnallistalon edustalla Kirkkopuistossa. Harvinaisen komearunkoinen kuusi se onkin ja myös ihanan tuuhea!Lisää joulutunnelmaa Kirkkopuiston laidalta löytyi Taidemuseolta, jonka hienon Jouluisen Taidebasaarin somistukset ylsivät kadulle saakka.Suomen käsityön museon ikkunoiden edessä voi pysähtyä katselemaan ja kuuntelemaan Suomen nukketaiteilijat ry:n Laulu Suomen soi -näyttelyä, jonka pääosassa ovat laulavat päät tonttulakkeineen. Aivan mahtavasti taltioidut ilmeet laulajilla!


Viereisessä museon ikkunassa tähtinä ovat henkareille ripustetut enkelinsiivet. Chic!


Parin ikkunan päässä Kompassin suuntaan on kirjakaupassa lisää joulutunnelmaa ja enkeliteemaa.

Kyllä näillä jo joulufiiliksiin alkaa päästä...


Jouluisella kävelyllä 10.12.2017

Kommentit

Suositut tekstit