Kylän väkeä polun varrella, Koli

Kylän väkeä & Keinu ja silta eli kiikunkaakun - näyttely on ollut esillä Kolin Ryynäsessä ja kylältä Ukko-Kolille lähtevän kolmen kilometrin mittaisen polun alkupäässä kesäkuun alkupuolelta. Osuin itse näyttelyn ulkosalla eli polun varrella olevaan olevaan osaan ihan vain polkua tallustellessani, siitä ennalta tietämättä. Loistoidea ripustaa taidenäyttely näin ulos. Kesän valossa teokset näkee hyvin ilman lisävalaistusta myös metsän hämärissä melkein mihin kellonaikaan hyvänsä. Moi Pauli ja Taisto!
Kun näin puutarhakeinun puusillalla, joka ylittää iloisesti virtaavan puron, en arvannut että tämä kiikku on osa näyttelyä. Tuumin vain, että mahtavaa, kun paikassa on keinu! Muistelin heti sitä, kuinka hyvin veden ääneen voi nukahtaa, kuinka veden solina ja kohina rauhoittavat. Mitä mainioin paikka huilaustauolle, mietteiden makustelulle.
Metsään ripustettu taide tuli minua vastaan saapuessani Kolin kylälle Ukko-Kolilta polkua pitkin. Ensin luulin, että edessä häämötti luontopolun taulu, joten hämmästyin, kun sen sijasta edessäni oli kehystettyjä piirroksia. Pilkettä silmässä! Paulin oli ikuistanut Liisa Saarelainen.
Sekä Hilkka Nevalainen että Eero Martikainen olivat piirtäneet Leilan. Kiva nähdä samasta henkilöstä kaksi piirrosta vierekkäin - ihan eri tyylillä taltioitu.
Liisa Tommilan piirroksia oli metsäpolun varrella esillä eniten. Niihin viehätyin kovin.  Karin katse on vakava, ehkä jopa epäileväinen.  Ullan kasvoilla näen hymynpoikasta.
Aune ja Arvo oli myös ikuistettu osaksi polun varren piirroskavalkadia (Liisa Tommila). Millaisena minut joku piirtäjä näkisi? En osaa kuvitella.

Tällaisia näyttelyitä näkisi mielellään kesällä muuallakin. Kuvataidepiirien tuotoksia voi tuoda esille uloskin, ei pitää näytillä vain kirjaston aulan seinäkkeillä lyhyen aikaa. Kolin kylää vilkkaammilla paikoilla tosin voi ilkivallan vaara olla suurempi; uskoisin, että täällä työt ovat saaneet rauhan näyttelyn päättymiseen saakka. Vaikka tämä Kolin ympäristötaidefestivaalin näyttely päättyy kesäkuun lopussa, jää luonnon helmaan useita muita taide-elämyksiä löydettäväksi tänäkin kesänä.

Kommentit

Suositut tekstit