Himmaanmäki, Keuruu

Haapamäki tuo aina ensimmäisenä mieleeni junat ja höyryveturit, radan ja resiinat. Keuruuseen kuuluvan Haapamäen taajaman viehätys on sen upeissa, joskin osin huonoon kuntoon päässeissä vanhoissa taloissa, mutta yksi uusimmista kiinnostavista rakentamisen taidonnäytteistä löytyy Ruovedelle johtavan tien varrelta, Riihon kylältä. Kerrankin tällaiseen kohteeseen on loistavat opasteet!
Himmaanmäen näkötorni on niin uusi, että sen avajaisia vietettiin vasta pari kuukautta sitten eli 5.9.2014 ja tornin tuoreessa vieraskirjassa on menossa vasta kolmas sivu. Torni on - uskomatonta kyllä - talkoolaisten rakentama ja on takuulla vaatinut lukemattomia työtunteja, niin komealta se näyttää. Torniin nousijaa varoitetaan tavalliseen tapaan talvikunnossapidon puutteesta sekä kielletään nousemasta ylös tiettyjen sääolosuhteiden vallitessa. Turvallisuus ennen kaikkea.
Sitten rappusille ja yläilmoihin. Itse Himmaan huippu -tornin korkeus on noin 22 metriä ja ylimmällä tasanteella ollaan noin 202 metrin korkeudessa merenpinnasta. Näköala alkaa paljastua heti kun olen kavunnut vasta ensimmäiselle tasanteelle. Ja vielä on reippaasti matkaa ylös! Sieltä täytyy siis olla oikein huippuhyvät näkymät.
Avaraa metsämaisemaa totisesti riittää joka suuntaan. Näin marraskuun puolivälissä väriloisto on tiessään ja tilalla on maanläheistä tummanvihreää pienin variaatioin, kalvenneita koivuja ja ohuen ohut kerros valkoista lunta.
 Pohjoisessa erottuu hieman maaston muotoja.
Etelässä peltojen keskeltä talo ja kauempaa laihanluikku masto. Näinköhän se kilpailee korkeudessa näkötornin kanssa?
Himmaan huipun näkötorni on koko Keuruun ainoa varsinainen näkötorni. Lintutornit kun eivät paini samassa sarjassa... Yksi lintutorni kuitenkin löytyy jopa näiltä samoilta nurkilta Riihon kylältä. Maisemannautiskelijan kannattaa ottaa kiikari mukaan - itseltäni se unohtui. Lisäksi näin talviaikaan kannattaa varustautua lämpimin varustein, vaikka ylös kiivetessä tuleekin lämmin ja alhaalla olisi tuuletonta. Yläilmoissa voi aina olla viimaa.

Himmaanmäelle on tiettävästi suunnitteilla myös luontopolku ja kota. On mahtavaa jos nekin toteutuvat, sillä olisi tosi kiva yhdistää näkötornilla käyntiin muutakin tutustumista lähimaastoon ja tietenkin evästely tulipaikalla (onhan tornin vieressä nyt betonirengas tulien tekoon, mutta se ei ole ihan sama juttu...). Tai vaikka hieman tarinaa ja karttakuva lähialueesta? Ne olisivat mukava juttu sellaiselle, jolle alue on muuten tuntematonta, eikä maastokarttaa ole matkassa. Näin vaativaisia me retkituristit olemme!
Laskeudun takaisin maan pinnalle. Maailman paras Riiho, julistaa tornin juurelle liimattu tarra. Kiitokset Riihon kyläläisille näkötornista! Kelpaa tänne tulla muualtakin.

Kommentit

 1. Oiva esimerkki miten näkötornikin voi olla kaunis. (vrt. Pisan uusi torni)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisan entinen torni oli kiva, vaikka siitä näkikin että pitkää eloa ei ollut jäljellä. Pitääpä tsekata miltä se uusi torni näyttää, en ole päässyt vielä käymään.

   Poista
  2. Apua, katsoin juuri blogistasi kuvat! Maisemat mahtavia, mutta se torni - entistä on ikävä. Toki tuo kestää iäisyyden puiseen verrattuna (ja Pisalle on hankala rakentaa), mutta silti! Nyt ymmärrän. Metallitornissa olen tainnut viimeksi käydä Rokualla, mutta se olikin alkujaan palovartiotorni.

   Poista
 2. Komee pytynki ja niin on maisematkin noihin korpiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noin korkeasta tornista kelpaakin maisemia katsella :)

   Poista
 3. Pisan uusi torni näyttää kyllä todella rumalta verrattuna tähän. En ole sitä uutta käynyt vielä itse testaamassa, mutta kuvien perusteella arvioituna. Ja pientä korkeanpaikan kammoa omaavana, metallinen häkkyrä, jossa on vielä verkkomainen ja läpinäkyvä ylätasanne, ei oikein kuulosta houkuttelevalta... :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa jo etukäteen Pisan uusi torni hirvittää! Keski-Suomessa tällaiset näkötornit ovat järjestään puurakenteisia. Himmaan lisäksi hienoja puisia torneja on mm. Multian Kiiskilänmäellä ja Leivonmäen Kuhasenmäellä. Kivijärvellä on myös puinen, korkea näkötorni korpimaisemissa.

   Poista
 4. No jopas on hieno torni,puinen onkin nätimmän näkönen,ainakii minusta,olen enempi niiden kannalla (Y)..Kävin eilen muuten Keuruulla,sieltä lähettiin ajelee Hämeenlinnaa kohden,kiva reissu..matkailu avartaa,voi sanoa näin :)

  VastaaPoista
 5. Hieman kommenttia hyvään kirjoitukseesi. Vieraskirjan kolmas sivu johtunee siitä, että tällä hetkellä on menossa viides vieraskirja. Kävijöitä on ollut yli 5000.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit