Jyväskylä: jäätaidetta Wivin pihassa

Lauantai-iltapäivänä päiväkävelyni määränpää on Hämeenkatu 4, Wivi Lönnin entinen kotitalo, jossa tällä hetkellä asuu monen hankkeen mesenaatti Kauko Sorjonen. Talon isäntä on tarjonnut pihapiirin käyttöön viikonloppuna alkavalle jäätaidenäyttelylle, jota tämän visiitin aikana vielä viimeistellään. Ilokseni pihan pikkuportti on kutsuvasti auki.
Jäätaiteilija Anssi Kuosa on uurastanut lauantaina jo kolmen jääveistoksen kimpussa ja toteaa, että tällä kelillä ei kappaleiden liimaaminen toisiinsa onnistu. Suojasää ei todellakaan ole omiaan pakkasesta pitävälle materiaalille.
Jääveistoksia on työstetty valmiiksi tehdyistä jäälohkareista, joita on vielä pieni määrä odottamassa vanhan kanalarakennuksen vieressä. Pihalla näkyy niin erikokoisia moottorisahoja kuin kaikenlaisia talttoja ja muita työstövälineitä. Ammattimiehen työkaluarsenaali.
Ei voi olla ihmettelemättä, miten hienoja teoksia jäästä saakaan osaava ihminen aikaan. Kuten lonkeroitaan taivasta kohti kurottavan mustekalan. Voi ei, ilmassa pisaroi. Jääveistos on kuin kakkutaiteilijan taideluomus, joskus hyvinkin nopeasti katoavaa kauneutta. Voi kun kääntyisi nyt äkkiä pakkasen puolelle.
Ihmettelemme hauskaa jääfossiilia.  Hämmästyttävä valaan- tai kalanruoto jäälohkareen sisässä! Sen 'ruoto' on tehty lumesta.
Pyöreässä jääkehässä on joukko symboleita. Ääretön ja monta muuta. Kaiken keskiöön on jähmetetty ...kamera! Aivan mainio!
Alapihaa varjelee kahden enkelin partio: iso enkeli, joka kannattelee kädellään pienempää. Jääveistoksista löytyy myös esimerkiksi luistelijatar ja merenneito, mutta mistä sitä tietää, miltä täällä näyttää sitten kun koko jäätaidenäyttely on kokonaisuudessaan valmis ja led-valoilla valaistu. Siispä tänne on tultava uudelleen, kun hämärä on laskeutunut! Toivottavasti Jyväskylän sää on suosiollinen jäätaiteelle niin että teokset säilyvät eheinä mahdollisimman pitkään.

Kommentit

 1. Kyllä jääveistäjät on taitavia. Kunpa kääntyisi pakkaselle että taideteokset pysyisivät koossa. Pakkasen myötä tulisi myös aurinko, jonka säteet vielä korostaisivat veistosten yksityiskohtia.

  VastaaPoista
 2. Pakkasta toivon minäkin. Täällä Heinolassa alkaa 13.2 jääfestivaalit ja ulkona nyt +2 ja sumua. Jääveisto tuntuu olevan "harrastuksena" noususuunnassa mikä on hieno juttu. Nämäkin kuvat todistavat että taitajia löytyy täältä kotimaastakin.

  VastaaPoista
 3. Ovatpas upeita! Tuo enkeli taitaa olla oma suosikkini.

  VastaaPoista
 4. Pelkäänpä, että lauha keli turmelee upeat teokset tällä kertaa turhan nopeasti. Toivotaan pakkasia!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit