Bristol: maailman mahtavin koiranäyttely

Tiedän että ajatus tulla tänne uudelleen oli älytön, mutta niinpä vain onnistuin raivaamaan esteet tieltäni ja olen lopulta kipittänyt suorinta tietä bussiasemalta kaupungin halki. Liityn pitkän jonon päähän Queen's Roadilla Bristolissa. Kahden minuutin aikana taakseni on ilmestynyt 16 jonottajaa lisää. Viimeinen ja ainoa tilaisuus nähdä kaikki 80 Gromitia, kesän Gromit Unleashed-hyväntekeväisyyskampanjan tähteä, samassa paikassa: The Greatest Dog Show on Earth on avoinna vain 18.-23.9.2013, kun kesällä eri puolilla majailleet Gromitit on koottu hetkeksi yhteen.
Vierähtää tunti, toinenkin. Kun hyväntuulinen jono on madellut tilapäisen näyttelyhuoneiston ikkunoiden luo, saan näkyviini ensimmäisen Gromitin. Mutta tämä on näitä bonuksia, pienempikokoisia, jotka eivät olleet osa virallista Bristoliin ja sen ympäristöön kymmeneksi viikoksi levittäytynyttä Gromit Unleashed-kokoelmaa.
Bonus-taideteoksia ovat myös seuraavan ikkunan kymmenen upeaa Gromitia, New Breeds. Harmi että niitä ei pääse tutkimaan lähempää, sillä jokaisessa olisi hienoja yksityiskohtia. Mutta hetkonen... Itse asiassa tuo vaalea Gromit taisi olla kesätöissä bristolilaisen vesibussin keulakoristeena (tosin keltasankaiset aurinkolasit päässä) ja tunnistan toisenkin pikku-Gromitin kesäiseltä koirakävelyltäni.
Eksoottisesti mustavalkoinen Grant's Gromit (Rosie Ashforth) avaa vaatimattomasti sanottuna maailman mahtavimman koiranäyttelyn. Grant's Gromit on luokiteltu harvinaisiin rotuihin, mutta itse asiassa joka ikinen näyttelyn koirista on ainutlaatuinen, siis harvinainen.
Eldoradog tuijottaa minua äkein, luunvalkoisin silmin. Ikävä kyllä Gromitit ovat tässä näyttelyssä visusti narun takana eikä niitä pääse tarkastelemaan ihan likeltä. Veistokset viettivät ulkona pitkän aikaa ja jokainen niistä on huollettu tai korjattu 3.10.2013 pidettävää hyväntekeväisyyshuutokauppaa ja sieltä löytyviä uusia omistajia varten. Gromitien hintojen uskotaan alkavan 5,000 punnasta ylöspäin.
Kukahan onnistuu huutamaan itselleen It's Kraken, Gromit-teoksen, jonka taiteilija on Filthy Luker)? Oijoi noita lonkeroita...
On mahtavaa nähdä viimein ne Gromitit, joita en onnistunut näkemään kesällä Gromit Unleashed-reittiä kiertäessäni. Silloin ne olivat kävelymatkan kantaman ulkopuolella. Lumiukosta tunnetun Raymond Briggsin kädenjäljen tunnistaisi Snow Gromitista helposti, vaikka taiteilija ei olisikaan kirjaillut nimeään lumisiin tassuihin.
Alakerran Britannian Parhaiden Koirien jälkeen kapuan yläkerran näyttelytilaan, missä Bristolin Koirat ovat komeasti koolla, myös siipiveikko Bristol Bulldog (Dan Shearn).  Se vietti kesän Bristolin lentoasemalla tervehtimässä matkustajia. Yläsalissa on myös joukko Pedigree-koiria, lelukoiria, avaruuskoiria ja tietenkin Best in Show, aiemmin kesällä näkemäni Nick Parkin lehtileikeyksityiskohtia täynnä oleva Newshound.
Roger (Richard Williams) on sateenkaaren väreissä, mutta se ei tiettävästi ollut poliittinen kannanotto naapurimaamme suuntaan. Williams ohjasi  Kuka viritti ansan, Roger Rabbit -elokuvan ja suunnitteli sen avainhahmot eli Roger ja Jessica Rabbitin ja Baby Hermanin.
Parhaiden Luontokoirien (Nature's Best Dogs) osastolla on monenmoista kasvi- ja viheraihetta. Five a Day Dog? Laura Cramer oli ainoa taiteilija joka sai suunnitella Gromit Unleashed-teoksiin kaksi Gromitia. Viisi päivässä viittaa tietenkin hedelmiin ja kasviksiin, jotka on upeasti ikuistettu Gromitin ylle; sillä on mansikkainen kaulapanta. Cramerin toinen koirateos on hauska Vincent van Gromit.
Näyttelyn ainoa pörröinen Gromit on päivänkakkaroiden täplittämä Oops a Daisy, tekijänään puutarhasuunnittelija, kirjailija ja tv-persoona Diarmuid Gavin.
Suorastaan matelen eteenpäin, niin kuin moni muukin. Amy Timmsin The Wild West kätkee pintaansa lukemattomia eläimiä villistä lännestä. Räps, räps, räps. Lukuisat kamerat, kännykät ja iPadit taltioivat Gromiteja kuviksi, kun siihen vielä on tilaisuus.
Butterfly, suunnittelija: hattutaiteilija Philip Treacy.
Vaihdan muutaman sanan yhden näyttelyn valvojan kanssa. Hän kertoo että esimerkiksi yhden pankin henkilökunta on laittanut hatun kiertämään ja jättää hyväntekeväisyyshuutokauppaan tarjouksen, saadakseen valitsemansa Gromitin julkisesti esille. Toivottavasti mahdollisimman moni Gromit saa uuden kodin paikassa, johon yleisöllä on pääsy. Näitä tulee yksinkertaisesti ikävä jo nyt.
Poetry in Motion, taiteilija: näyttelijä Joanna Lumley.
Paikalle sattuva Merlin Crossingham, Wallace & Gromitin luova johtaja, toteaa jutellessamme että Aardmanilla on oltu hämmentyneitä Gromit Unleashed -kampanjan uskomattomasta suosiosta. Hyväntekeväisyyskampanjaan hankittiin säätiön mielestä aluksi aivan liikaa Gromit-tuotteita myytäväksi, mutta jatkuvasti tilatut uudetkin erät menevät kaupaksi saman tien. Näyttelyvieraat saavat ostaa enintään 2 Gromit-pienoismallia per nuppi, jos niitä ylipäänsä on myymälässä jäljellä.
Kun näen Lodekka-Gromitin, ajattelen ensimmäisenä bussia. Aivan oikein! Lodekkan esikuvana on bristolilainen "matala" kaksikerrosbussi, jollainen löytyy tänä päivänä kaupungin M Shed-museosta - näissä samoissa väreissä. Nykyiset paikallisbussit eivät siis muistuta tätä Gromitia...
Two Eds are Better than One ei aukea ihan niin hyvin meikäläiselle kuin britille. Dalmatialaista muuten muistuttavan Gromitin pintaa peittävissä kuvissa ovat työväenpuolueen Ed Balls (Gromit) ja Ed Milliband (Wallace), jotka ovat brittilehdistössä saaneet olla Wallace & Gromit-piirrosten kohteena jo jonkin aikaa.
Virallisten 80 Gromitin jälkeen löytyy vielä yksi iloinen yllätys: Gromit #81, joka on valjastettu matkailumaskotiksi ja tuotu tänne ihan erikoisvieraana. Tällä Gromitilla ei ole vielä nimeä, mutta näyttelyvieraat voivat jättää ehdotuksensa laatikkoon. Miten olisi Gromiturismo? Ahaa, Wallace ja Gromit ovat patikkaretkellä! Hyvä ajatus. Saapa nähdä, missä ja milloin tähän Gromitiin vielä voi törmätä ja mikä nimi sillä silloin on...
Secret Garden, taiteilija Sarah-Jane Grace.
Ai kannattiko lähteä tänne? Hetkonen, annas kun mietin. Kyllä! Toivottavasti Gromitit onnistuvat keräämään huutokaupassa valtaisan potin varoja Bristolin lastensairaalan hyväksi. Iso kiitos Wallace & Gromit's Grand Appeal -säätiölle maailman taiteellisimmasta koiranäyttelystä!

Bristol, Gromit on irti: osa 1
Bristol, Gromit on irti: osa 2
Bristol, Gromit on irti: osa 3

Kommentit

  1. Ihana huomata kuinka näyttely oli juuri sinua varten. Hauskoja koiria joka puolella. Toivottavasti jokunen tosiaan jäisi ihan vakituisesti yleisön ihasteltavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, minne ihanat Gromitit päätyvät. Hienoa tässä on se että hyväntekeväisyysprojekti on kerännyt valtavasti varoja Bristolin lastensairaalalle. Huutokauppa on tällä hetkellä vielä kesken, mutta sieltä on kertynyt jo yli 1,5 miljoonaa puntaa - aivan uskomatonta!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit