Unkari: Pécsin joulutoreilla

Eteläisessä Unkarissa Pécsissä odotetaan myös joulua. Széchenyin aukiolla, Gázi Kászim Pashan moskeijan edessä joulutorin kojuista leijuu nenään herkullisia tuoksuja.
Maahan aiemmin satanut lumikerros on ehtinyt jo lähes sulaa pois, mutta tunnelma ei ole kadonnut minnekään. Punaiset pallot somistavat suurta kuusta, jonka juurella on kookkaita, sisältä valaistuja lahjapaketteja.
En ole koskaan aiemmin nähnyt niin runsasta marsipaaniherkkujen valikoimaa kuin täällä. Kuorrutetut pallerot näyttävät kuitenkin niin makeilta, että taidan maistaa sittenkin jotain muuta. Lähikojun haloilla lämmitettävässä uunissa paistetaan pizzan unkarilaisia serkkuja, toisesta saisi taivaallisen tuoksuisia makkaroita. Vai miten olisi ranskalaistyylinen kreppi?
Sillä aikaa kun miettii mitä söisi, on hyvä ottaa neuvoa-antava: forralt bor vastaa meikäläistä glögiä, mutta tämä suuressa padassa muhiva herkkujuoma hakkaa purkkiglögin aivan mennen tullen. Punaviini- ja valkoviinipohjainen forralt bor ovat kumpikin oivia valintoja, kun lämpötila hipoo nollaa. Tänä viileänä iltana on helppo jättää väliin kojut, joista tarjotaan alueen viinejä, olivatpa ne miten loistavia hyvänsä. Muki lämmittää mukavasti myös sormia.
Aukion ylälaidan entinen moskeija on nykyään katolinen kirkko. Niinpä ei ole ihme, että torilta löytyy myös jouluseimi itämaan tietäjineen. Joulurauhaa. Ympärillä raikaa iloinen puheensorina kielellä, jonka seasta ei erotu yhtään tuttua sanaa. Onneksi joulutorilla pärjää tarvittaessa myös osoittamalla ja englanniksi.
Kävelemme aukiolta alemmas Irgalmasokia pitkin ja poikkeamme täpötäyteen ostoskeskukseen, jonka uumenissa käydään ahkerasti joulukauppaa. Myyntipöydät ovat levittäytyneet ostarin käytäville saakka, mutta kaikki ei ole kaupallista: alakerroksen aukiolle on rakennettu hieno talvinen junarata, joka tarjoaa lapsille kyytiä minijunassa. Pienoisrautateillä puksuttavat itsekseen tyylikkäät pikkujunat. Pysähdyn kuuntelemaan musiikkia - ja kohta näen kuinka joulupukki on liittynyt joukkoon, joka tanssii piirissä hidasta csárdásta. Ei, kyseessä ei ole tanssiryhmä, vaan tanssijat ovat ostoksilla olijoita, jotka ovat hetkeksi laittaneet kassinsa maahan ja  takkinsa sivuun!
Vaikka tanssia olikin mukava katsella, astun mielelläni tungoksesta takaisin kävelykatualueelle. Kossuth tér-aukiolla on kaupungin toinen joulutori pienine joulukuusineen ja kojuineen. Lumen rippeet yrittävät kovasti haihtua...
Pécs on vanha yliopistokaupunki - yliopisto perustettiin niinkin varhain kuin 1367 - ja kaupungissa riittää opiskelijoita runsaasti edelleen. Tonttulakeilla tai ilman. Kossuthin aukion kojuissa näyttää olevan enemmän kädentaitajien töitä kuin ylemmällä Széchenyillä, missä on keskitytty enemmän herkkuihin.
Toki täältäkin löytyy makuja myös mukaan. Piparien koristelut ovat aivan järjettömän hienoja! Harmi, että hauraita tuotteita ei ole kovin helppo kuljettaa täältä kotiin saakka... On siis maisteltava näitä silmillä.
Mutta aina on tilaa vielä yhdelle forralt bor-mukilliselle. Tai jopa kahdelle. Ei ole unkarilaisen jouluisen hehkuviinin voittanutta.
Avotulella tehdään myös alatorilla tuoretta syötävää. Katsomme aikamme noin kaulimen paksuisen puupalikan ympärille kierretyn taikinalevyn paistamista hiilloksen päällä. Kypsät rullapullat sujautetaan irti pulikasta, pintamaustetaan esimerkiksi kanelilla ja sitten... On pakko antaa periksi kiusaukselle, joten jaamme yhden ison Kürtőskalács-pullan. Kuin hienostuneempi versio tikkupullasta. Loistavaa!
Palaamme takaisin Széchenyi térille; joulukuusi vetää puoleensa kuin magneetti. Joulutunnelmaan ei aina tarvita  pakkasta ja puolta metriä lunta.

Kommentit

 1. Voi! Olet käynyt kurkistamassa Unkarinkin joulumarkkinameininkejä! Ihanan näköistä. Kaupungillahan on pitkä historia. Suuret kuusen ovat löytäneet valaistavakseen. Kaunis jouluseimi, ei ole lasin takana niin kuin Jyväskylän jouluasetelma :P

  VastaaPoista
 2. Ihana Unkari jouluun valmistautuneena! Kuvistasi voi aistia joulun tunnelman vaikka lunta ei olekaan. Hyvää Joulua.

  VastaaPoista
 3. Upea Unkari todella valloitti, joulunalusmatkailu avartaa :)

  Hyvää joulua myös sinulle Seita!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit