Jyväskylä: Toivolan vanhalla joulupihalla

Toivolan vanha piha Jyväskylässä aloitti joulukuun onnellisten tähtien alla: lumi ehti sataa kaupunkiin juuri ajoissa, kun piha avattiin jouluasussaan täksi viikonlopuksi. Astelen itse pihan mukaviin tunnelmiin jo toista kertaa samana viikonloppuna, sillä poikkesin jo lauantaina testaamassa kellarikahvilan glögiä ja leivonnaisia... Myös tänään iloiset tontut ovat portin pielessä, toivottamassa tasaisena virtana pihaan käyvät vieraat tervetulleiksi.
Heti yläpihan vasemmalla laidalla on puisten joulupuotikojujen rivistö. Puumökeissä kädentaitajat ja tuottajat myyvät mm. tekemiään herkkuja, tekstiilejä ja käsityötuotteita.
Pihassa on tietenkin myös joulukuusi ja sen latvassa kuusisakarainen tähti.
Houkutteleva tuoksu leviää pihaan. Saarijärveltä, Kalmukosken kupeesta saapunut Lassi Ruuska loimuttaa lohta, myy muitakin kalatuotteita ja ottaa vastaan tilauksia joulun kalaherkuista.
Marko Poldsamin pihapuodista saa paahdettuja manteleita ja suklaakuorrutettuja omenoita, mitä hienoimmin koristeluin. Makeaa elämää...
Itse Toivolan vanhan pihan isäntä, Margo Saxberg, on ottanut lapaset käsistään ja soittaa lumisateessa posetiivia pihan vieraiden iloksi.
Sisällä puotien ympäröimässä salissa (entisen synnytyslaitoksen tiloissa) päivystää joulupukki, seurassaan iloinen tonttutyttö. Lapset saattavat saada pukin vasusta namun.
Myös pienempiä tonttuja seikkailee pihan rakennuksissa ja ulkosalla. Jos on tarkkana, nukketaiteilijoiden taidonnnäytteitä voi löytää monestakin paikasta.
Makasiinipuodissa on useita myyjiä, joilta voi ostaa esimerkiksi käsintehtyä suklaata, koruja, huopahattuja, hilloja, joulukoristeita ja neuleita.
Makasiinien väliin on rakentanut hienon jouluseimiasetelman Katariina Pentikäinen. Seimeä saa katsella vain narun takaa, ei koskea, jotta kaikki pysyisi paikallaan.
Jos ulkona tulee kylmä, voi pihan myyntikojujen ja liiketilojen lisäksi lisälämpöä hakea pienestä, mutta toimivasta Kellarikahvilasta.
Vaikka tungosta onkin, jono vetää yllättävän hyvin ja sopu antaa sijaa pöydissä. Tuoreita, käsin tehtyjä leivonnaisia on tarjolla oikeasti loistava valikoima eikä maku petä tänäänkään... Pihan ns. oikea kahvila Muisto ei ehtinyt avautua vielä täksi jouluksi, mutta onneksi tänne kellariin ehdittiin pystyttää tämä varakahvila.
Näyttää iloisesti siltä, että piha on ottanut paikkansa käyntikohteena. Toivottavasti vieraiden virta jatkuu, nyt kun Toivolan vanhan pihan toiminta on käynnistynyt. Pihan huoneistojen liikkeet ovat avoinna normaalisti viikolla, mutta lisätietoja joulukuun 2012 erityisohjelmasta ja Joulupihan myyjien paikallaolo kannattaa tarkistaa Joulupihan aikataulusta etukäteen. Kaunista ja vilkasta joulun odotusta Toivolaan!

Kommentit

 1. Tuolla on kyllä käytävä ensi visiitillä, tosin taitaa mennä joulun jälkeiseen aikaan. Kesällä jo yritin kurkistella pihan ollessa teon alla. Hienoa, että siitä on nyt muodostunut noin tunnelmallinen paikka.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kuvista! Itse en vieläkään ole saanut aikaiseksi käytyä pihassa,mutta sunnitelmissa on. Tunnelmallisen näköistä ja kävijät näyttävät viihtyvän :)

  VastaaPoista
 3. Toivolassa kannattaa käydä. Viimeinkin Jyväskylässä on yksi tällainen paikka!

  VastaaPoista
 4. Hei, tää sun blogis pitäis palkita. Hyvän olon palkinto sulle toisten hyvinvoinnin huolehtimisesta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit