Tampereen Joulutorilla

Tampereen Joulutori on juuri sopivan matkan päässä rautatieasemalta: sinne voi parhaimmillaan ehtiä silloinkin, kun on jaloitteluaikaa vain sen sen aikaa, ennen kuin seuraava juna lähtee. Ei siis muuta kuin asemalta suoraan eteenpäin Hämeenkatua ja vauhti pois Keskustorin kohdalla, missä Joulutorin köynnöksin koristeltu portti jo houkuttelee astumaan sisään.
Torilla on joulumarkkinoiden tapaan esillä hieno valikoima käsin tehtyjä tuotteita, esimerkiksi koruja ja tekstiilituotteita, erilaisiin suomalaisia ja ulkomaisia herkkuja ja sepän pajan taidonnäytteitä.
Tamperelaiskojut eivät ole Helsingin Senaatintorin tapaan piikkisuorilla käytävillä, vaan ne muodostavat kodikkaasti mutkittelevia puotipolkuja. Näin valoisan arki-iltapäivän aikaan ei ole vielä tungosta.
Helsingin joulumarkkinoihin on eroa myös siinä, että Keskustorilla on ihan oikea hehkuviiniteltta (vai pitäisikö sanoa Glühwein). Ei lemmikkieläimiä ja lastenrattaita sisätiloihin, kiitos... Valitsen kuitenkin toisen läheisen kojun lämmittelypaikaksi.
Joulutorin yllätys nimittäin on se, että naapuriteltasta saa glögin ohella myös Pyynikin näkötornin ihania munkkeja! Nam! Tiedän, olisi pitänyt valita jotain jouluisempaa kuten joulutorttu, mutta tätä ei voi vastustaa.
Joulutorilla on myynnissä lähinnä käsin tehtyä tavaraa. Maisemassa onkin mielenkiintoinen kontrasti, sillä ihan naapurissa on edelleen perinteistä teollisuutta: Takon kartonkitehdas, jonka korkeasta punatiiliipiipusta kohoaa taivaalle höyryä. Joulutorille ei tupsahtele sieltä mitään häiritsevää, vaan torikulkijan nenässä leijuvat esimerkiksi paahdettujen mantelien ja pähkinöiden sekä leivonnaisten houkuttelevat tuoksut.
Puumökkien lisäksi Joulutorilla on myös kota, josta voi ostaa riistamakkaraa. Olisipa hieman enemmän aikaa pysähtyä... Joulutorille ehtii tosin vielä 23.12., jolloin se on tänä vuonna viimeistä kertaa auki.
Mitäs tämä on? Joulutorilta voisi astua myös Glögeriaan, viereisen Vanhan kirkon kellotapuliin, missä on  tarjolla glögiä pipareiden kera. Erikoista paikassa on se, että kävijä voi itse päättää, mitä glögitarjoilusta maksaa; tuotto menee kokonaisuudessaan tamperelaisten vähävaraisten hyväksi. Jo pelkkä Glögerian ajatus on täynnä aitoa joulumieltä. Hyvää joulua Tampere!

Kommentit

 1. Glögeria :D Hauska nimi. Tunnelmalliselta näyttää Tampereenkin joulu.
  Rauhallista ja tunnelmallista joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista ja levollista joulua sinulle Hietzu!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit