Helsingin jouluvalorauhaa

Lumi on valkaissut kauniisti Helsingin Senaatintorin, josta suuri osa on parhaillaan Tuomaan markkinoiden valloittama. Markkinat ovat auki vielä 22.12. saakka. Näin lähellä iltaseitsemää Senaatintori on alkanut jo hiljentyä, koska pian kojut sulkeutuvat yöksi. Tori on melko yksinkertaisilla jouluvaloilla valaistu, mutta aukiota ympäröivien rakennusten ikkunoilla on runsaasti lisää joulutunnelmaa luovia kynttelikköjä.
Urheat myyjät hytisevät punaiseksi maalatuissa, kahden väljän kujan varrelle asetelluissa puukojuissaan; tarjolla on joulumarkkinoilla kävijöille mm. monenmoisia käsitöitä ja joulun aikaan sopivia herkkuja. Jo pelkkä ajatus villavaatteista ja rukkasista lämmittää...
Tai miten olisi uusi harja rappusten lakaisemiseen? Mattopiiska? Käsintehty koru? Porosalami? Glögiäkin on tarjolla, mutta pelkäänpä että mukillinen jäähtyisi liian nopeasti hyppysissäni.
Yksinäinen joulukuusi valaisee Senaatintoria. Suurkirkko hohtaa Senaatintorin yllä kuin ylhäinen, jäinen palatsi.
Lähden palaamaan Aleksanterinkatua pitkin kohti vilkkaampaa keskustaa, mutta vain parin korttelin päässä Stockmannilta näyttää jokseenkin yhtä hiljaiselta kuin myöhään yöllä. Ilmeisesti suurin osa väestä jouluryntäilee tuonnempana ja sisätiloissa.
Määrätietoinen ja ripeä puikkelehtiminen luotsaa minut ohi vilinän ja Mannerheimintien, aina Kukontorin taakse ja Eerikinkadun alkuun. Kiinalainen musiikki soi rauhallisesti taustalla, kun Pieni Kilpikonna -teehuoneen isäntä tarjoilee oolong-teetä gongfu-haudutuksella. Siemailen pienestä teekupista talvi-iltaan oivallisesti sopivaa teetä, nojaan puutuolilla taaksepäin, täytän kohta kupin uudelleen. Ihan kuin en olisikaan enää Helsingissä, vaan jossain aivan muualla, missä kiire unohtuu täydellisesti. Anteeksi vaan, jouluvilkas pääkaupunki...
Osa Espan puiston puista on koristeltu valoverkoilla, jotka piirtävät lehtipuiden muodot uljaasti esiin iltahämärissä.
Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin (1804-77) patsas Esplanadin puiston keskellä saa tähän aikaan päivästä olla rauhassa muilta turisteilta. Eipä ole kukaan saanut heivattua tonttulakkia Ruuneperin päähän!
Pyry on peittänyt myös Esplanadin puiston penkit alleen. Kukapa tarkenisi penkillä nyt istuskellakaan.
Hytisyttävä keli ajaa keskustan tuulisilta kaduilta minutkin taas pian sisätiloihin. Lämmittelen kapean Aleksin Wanhan kauppakujan varrella, Bar Celonassa ja sen tapas-herkkujen ääressä. Kynttilät ja valoasetelmat luovat täälläkin leppoisaa tunnelmaa.
Kello on jo lyönyt iltayhdeksän, kun Stockmannin vahtimestari auttaa valtavien ostoskassien kanssa tavaratalosta kohti taksia siirtyvää rouvaa. Muut myöhäisostosten tekijät ovat jo ehtineet tallata tiehensä, tai ainakin Keskuskadun puoleinen joulukuusten ja mosaiikkikuvion koristama kävelykatupätkä on jo lähes tyystin autio. Vain jouluvalot jäävät valvomaan yön kulkijoiden kanssa.

Kommentit

  1. Upea tuo kuva missä valaistu kuusi "kumartaa" Tuomiokirkolle! :)

    VastaaPoista
  2. Myönnän että laajakulma vääristää, mutta kyllä kuusen latva oli minusta hieman nuopallaan ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit