Jyväskylän ravintolapäivässä

Eeronkatu ei normaalisti tarjoa mitään herkkuja satunnaiselle kävelijälle, mutta ravintolapäivä 17.11.2012 on onnellinen poikkeus. Konepaja Mikron rakennuttama ja Jussi Paatelan suunnittelema, vuonna 1939 valmistunut klassishenkinen kerrostalo - joka oli Nisulan ensimmäinen kerrostalo ja sijaitsi valmistuessaan vielä Jyväskylän maalaiskunnan puolella - kätkee sisäänsä ranskalaisen yllätyksen.
Eeronkatu seiskan pihan puolelta löytyy Bienvenue-kyltti. Tervetuloa!
Iloinen, monikielinen puheensorina leijuu Café Briochen eteiseen. Riisumme kengät ja meidät ohjataan peremmälle. Täällä on mahdollista tehdä kahvilan menusta tilaus suomeksi, englanniksi tai ranskaksi.
Kahvia, teetä, kaakaota? Brioche, napolitain, chinois, tarte au sucre, galette des Rois, tarte Tatin? Leivonnaisista kertovat sekä pöytien menukortit että tyylikkäästi mustiin asuihin ja valkoisiin esiliinoihin sonnustautuneet tarjoilijat. On aivan pakko tilata sekä rusinoita sisältävä briossitaikinaan tehty, rusinoita sisältävä chinois että suklainen napolitain. Molemmat todella sulavat suussa. Jätämme haikeat hyvästit lautalattiaiselle, ystävälliselle päivän kahvilalle.

Seuraavaksi ravintolapäiväkävely vie keskustaan, missä luvassa on useakin mahdollisuus maistella herkkuja. Ulkokojuissa Asemakadulla riittää asiakkaita, mutta ravintolapäivän ulkomyyjät eivät erotu telttakatoksissaan  muista Kompassin seudun myyntikojuista juuri ravintolapäivän juttuina. 
Kännykkäsovellus lupaa, että yksi kuppila löytyisi osoitteesta Asemakatu 2 eli Asemakadun alapäästä. Ehei. Ei mitään sinne päinkään - siinä kun on Sokos-hotelli. Päätämme kokeilla onneamme jossain toisessa kakkoseen päättyvässä numerossa samalla kadulla ja lopulta Asemakadun yläpäässä numerossa 12 tärppää. Tyhjään liikehuoneistoon majoittunut Sisältö ratkaisee tarjoilee kuppikakkuja, karjalanpiirakoita ja perunarieskoja. Istahdamme piirakalle ja glögille ja saamme viettää mukavan juttutuokion kahden vanhemman rouvan kanssa. Tila kumisee autiuttaan, jota joululaululevy yrittää piristää. Ehkä muutkin ovat etsineet paikkaa väärästä osoitteesta. Minne seuraavaksi?
Jospa Nisulan suuntaan, sillä vesitihkuiseen päivään sopii erinomaisesti kuuma juoma. Lisäksi Aatoksenkadun Teetupa 80° vaikuttaa sellaiselta, että siellä jasmiiniteetä ei käräytetä pilalle yli 80-asteisessa vedessä...
Aatoksenkadun pop up-teetuvan teevalikoima on loistava (jasmiiniteetä, japanilaista genmaichaa, kiinalaista oolongia, mustaa Lapsang Souchongia, marokkolaista minttuteetä, intialaista masala chaita), palvelu ystävällistä ja tunnelma lämpimän viehättävä. Lämmin muutenkin, sillä yksiössä ei tällä väkimäärällä mitenkään voisi palella! Tyytyväisiä asiakkaita istuu lattiatyynyillä ja pöydän ääressä rupattelemassa sekä tuttujen että tuntemattomien kanssa ja nauttimassa teetunnelmasta.
Oolong-tee maistuu juuri oikeanlaiselta kultareunaisesta kahvikupista ja käsintehdyt herkut ovat sekä omaperäisiä että erinomaisia. Päivän ykkösherkku on taivaallinen jugurtti-sitruunakakku. Eeronkadulla ajattelin, että ranskalaiskahvilasta ei voine pistää tänään paremmaksi, mutta täältä löytyi vähintään tasaväkinen ravintolapäivän suosikki.

Tervetuloa Jyväskylään uudelleenkin, teehuone ja ranskalaiskahvila :)

Kommentit

 1. Voi miten mukavaa!

  Ja kiitos historiatiedoista Eeronkadun valkoisen talon suhteen. Olen aina ihaillut sen arkkitehtuuria ja nyt tiedän enemmän :)

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeronkatu 7 on tosi tyylikäs. Kiitos ja samoin, mukavaa viikkoa!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit