Ruovesi: Runebergin lähteellä ja polulla

Pysähdyn toviksi Ruovedellä ja huomaan kartalla varustetusta infotaulusta, että aivan keskustan kupeessa sijaitsee Runebergin lähde. Olisi tietenkin fiksumpaa kävellä lähteelle Runebergin polkua pitkin, mutta en älyä suunnata lähteelle laivarannan suunnasta.
Hmm. Se, että olen nyt luonnonsuojelualueella, ei tarkoita sitä että lähteestä pulppuaisi takuuvarmasti puhdasta ja kirkasta vettä, jolla sopii tankata juomavesipullo...
No, ainakin lähteestä pikkuruisena putouksena tulviva vesi näyttää ilahduttavan kirkkaalta.
Kuuluisa lähde on kuitenkin reunoiltaan aika vihertävä, myös pinnan alta. Puisen kaarisillan päädystä poikkeaa sivulle pitkospuumainen "laituri", jolta pääsee kurkistamaan lähteen silmään.
Raikasta vettä pulpahtelee esiin useasta kohdasta lähteen keskiosaa. Sua lähde kaunis katselen / likellä vettäsi / kun pilven varjot vaeltavat / kuvastimessasi... Täytyy myöntää, että en juuri nyt osaa kuvitella lämpärettä kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin Lähteellä-runon alkuperäisen, ruotsinkielisen version mahdolliseksi innoittajaksi! Kenties taivaan pitäisi olla toisen värinen eikä heijastaa tämän hetken sävyjä. Tai sitten Runeberg mietiskeli tässä muita asioita ja rustasikin Vid en källa-runon toisaalla...
Lähteellä-laulun sanat alkavat kuitenkin soida päässäni. Kuuntelen sävelmää yhä uudelleen mielessäni, kun nousen pitkospuita pitkin metsän siimeksestä viljapellon laitaan, Runebergin polulle.
Runohenkistä polkua on leppoisaa astella. Polun pohja lienee ollut hieman toisenlainen siihen aikaan, kun Johan Ludvig toimi Ruovedellä kotiopettajana vuonna 1825. Ja ehkä lähdekin oli enemmän luonnontilassa. Napsin polun varresta vadelmia ja nautin loppuiltapäivän lämmöstä.
Hyvin pian ohitan harmaahirsisen venevajan ja sitten olenkin jo laivarannassa, jonka laiturissa seisoo sisävesilaiva Katrina. Ohoo, kuinka taiteellisesti maalattu polkupyörä! Sataman ilmoitustaulun toisella puolella on kartta, josta näkee että Ruovedellä olisi Helvetinjärven kansallispuiston lisäksi muitakin mielenkiintoisia patikointireittejä - joista yhden varrelle osuu tämä lyhyt (600 m) mutta kaunis Runebergin polku. Ruovedelle on siis palattava vielä joskus.

Kommentit

  1. Onpas lähde/lähteen ympäristö aikalailla rehevöitynyt sitten viime näkemän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä ole ainakaan ylihoidettu. On hyvä että paikalla on varoitus (juoma)vedestä, sillä tokihan sitä tekisi mieli hörpätä, kun lähteestä virtaava vesi vieläpä näyttää kirkkaalta.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit