Kauppakadulla Kuopiossa

Kävelen Kuopion matkustajasataman suunnasta Kauppakatua ylämäkeen, kohti toria. Pysähdyn keltaisen talon kohdalla. Onko tämä kirjakauppa ollut paikallaan kauankin? Sen näyteikkunaan on ripustettu esille kerrassaan mainioita valokuvapostikortteja. Korteissa on uniikkia tunnelmaa ja tarinoita, muutama alkaa yksinkertaisesti hymyilyttää. On käytävä puotiin sisälle.
Rosebud-kirjakauppa (Varo askelmaa!) on avannut vasta äskettäin, mutta tuntuu heti kodikkaalta. Valikoimassa on Jukka Gröndahlin mainioiden postikorttien lisäksi sekä uusia että käytettyjä kirjoja, nurkassa nököttää kahvimasiina ja leppoisa musiikki tulee vinyylilevyltä. Löydän heti lukemista... Tiedän tulevani tänne uudelleen.
Menisinkö Kuopion museoon? Ei kiitos tällä kertaa, astun nyt mieluummin puistoon. Snellmannin puistossa pohdin, onko puistokäytävän vieressä iltavalaistu taideteos, mutta ehei; vihreän verkkoteltan alla vain kyyhöttää muutama tuija suojassa talven tuiskuilta.
Joh. Vilh. Snellmanin rintakuvapatsas on kerta kaikkiaan herkullinen näky! Kunnia myös Jukka Gröndahlille, jonka Kuopio-postikortteihin on myös ikuistettu herra Snellman lumikaulureineen ja -hattuineen...
Kuopion tuomiokirkon ovi on kutsuvasti auki, joten miksipä en poikkeaisi sisään. Missään ei näy talvisia hääseurueita, vaikka on lauantai. Sisältä kantautuu upea urkumusiikki, ei kai menossa ole konsertti? Rohkaisen mieleni ja astun peremmälle. Kirkkosali on tyhjä, mutta urkuparvelta tuleva upea soitto täyttää tilan. Salakuuntelijana saan pienen yksityiskonsertin häämarsseja harjoittelevalta kanttorilta... Jään hetkeksi kuuntelemaan tilassa mahtavasti kaikuvia säveliä.
Kirkon perällä palaa pitsireunaisena yksinäinen kynttilä. Sen vieressä on avoin Raamattu, kynä ja paperia, ehkä esirukouspyyntöjä varten? Jätän kanttorin treenaamaan häämusiikkia ja palaan Kauppakadulle.
Markku-Jussi Komulaisen taideteokset ovat ilahduttavasti yhä paikallaan torin työmaan yli menevällä kävelysillalla. Voi kunpa urakka olisi jo ohi! Kaipaan kokonaista, eheää toria, sillä rakennustyömaan aidat ovat olleet paikallaan jo niin turkasen pitkään.
Poikkean aidoista välittämättä kauppahalliin, jonka oven pielessä päivystävä sammakko on lähes kokonaan lumen peitossa.
Kauppahallissa leijuvat ihanat tuoksut - luomuruisleipää, piirakoita, ihania laskiaispullia; kutsuva kalatiski ja lihatiski. Kotoisan ystävällinen palvelu takaa, että kassini täyttyy herkuista. Tulee siis tehtyä kauppaa Kauppakadulla...

Kommentit

  1. Nautin aina näistä Savo-postauksista. Viime viikonloppuna poikkesin sielläpäin ja luin lehdestä pienen jutun tuosta Rosebud-kirjakaupasta. Vaikutti viehättävältä.
    Snellman on saanut paksun kuorrutteen ylleen, kuin kermavaahtoa.
    Voi kuinka paljon minäkin toivon että remontti olisi valmis,aidat ja montut poissa ja kesällä kauppaa käytäisiin koko torin laajuudelta.

    VastaaPoista
  2. Kuopio on niin kiva :) Odotan kovasti torirempan valmistumista, alue on nyt niin kaamea! Toivottavasti työmaasta kärsineet yrittäjät selviävät homman valmistumiseen saakka.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit