Valon kaupunki: guerrillat ja Nikolainkulma

Jyväskylän Vesilinnasta kaikuu kello kahdeksan iltasoitto, tummalla taivaalla jyrähtää. Sadepisaroiden ropina vain yltyy, kun vihreää merkkivalopuikkoa heilutteleva Guerrilla Lighting! -valosissitempauksen vetäjä lähtee ohjaamaan Kauppakadun Kompassille kokoontunutta valosissi- ja yleisölaumaa ylös kävelykatua. Voi apua, monellakaan valosissillä ei ole kumppareita! Otan osaa, sillä vedentulo yltyy. Minne on matka, sitä emme tiedä.

Kohta käännymme Kilpisenkatua alas, sitten kaupunginteatterin kulmalta Vapaudenkadulle ja takaisin tulosuuntaan. Kun lähestymme Nikolainkulmaa Asema- ja Vapaudenkadun risteyksessä, ylittää muutaman kymmenen avustajan joukko kadun itse Nikolainkulmalle; yleisö komennetaan jäämään sitä vinosti vastapäätä.

Alkutohinoissa menee jonkin aikaa, kun tummansinisiin sadeviittoihin sonnustautuneet avustajat asettuvat paikoilleen ja säätävät käsivalaisimiaan. Asemakadun katukiveykseen heijastuu valotäpliä; yksi Valon kaupungin uusista valoteoksista. Annukka Larsen kertoo valaistuskohteesta: iltauninen Nikolainkulma esittäytyy kohta kolmessa erilaisessa valaistuksessa.

Ensimmäinen valaistus tuo jo esille rakennuksen yksityiskohtia, mutta värisävy näyttää kylmältä. No, parempi näin kuin ei mitään.
Onneksi tuli laitettua kunnon sadevarusteet, sillä valot eivät vaihdu seuraaviin hetkessä... Tuut!, raikaa äänimerkki. Toinen käsivalaisimien valaistus on lämpimämmän sävyinen ja sopii paljon paremmin vanhan rakennuksen tunnelmaan. 
Tuut! Kolmas ja viimeinen valaistusesimerkki leikittelee punasävyisillä tehosteväreillä. Suosikkini sissivalaistuksista on  keskimmäinen, turhia kikkailematon ja tyylikäs.... Jatkuukohan matka tästä vielä toisellekin kohteelle (kuten viime vuonna) vai oliko tämä tässä?

Opas komentaa vähintään puolimärät valosissit heiluttelemaan valoja eläväisesti Nikolainkulman seinillä videokuvaajien iloksi, sitten tämä vetinen valotuokio päättyy ja voi lähteä kuivattelemaan... Anteeksi valosisseille vaisuista aplodeista, sateenvarjoa pidellen on vaikea taputtaa! Ehkä Nikolainkulma saa joskus pysyvän iltavalaistuksen?

Kommentit

 1. Sinä rohkea uskaltauduit tuonne rankkasateeseen. Minulla oli vielä päivällä vahva ajatus lähteä katsomaan valosissejä, mutta odottelin jo päivällä pienessä sateessa Kirsi Pitkäsen Kupla-performanssia ja ajattelin, että jos illalla tulee vettä,taidan jättää tämän välistä.
  Mutta kiitos kumminkin näistä kuvista. Vähän pääsi kurkkaamaan sissitouhuiluun :)

  Mukavaa perjantaita, vaikka tällä hetkellä vettä tulee edelleen...

  VastaaPoista
 2. Jep, vähän kuivempi keli olisi ollut tervetullut. Ehkä siis hyvä, että sisseillä ei eilen ollut muitakin kohteina valaistavana ;-)

  Iloista perjantaita - toivottavasti illalla klo 20 pääsee Tourujoella virtaamaan valo, eikä vain vesi! Kynttilälautat eivät sateesta tykkää...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit