Käsiteltyä vanhaa ja uutta Kuopiossa

Mikäpä on hehkeän lämpimänä kesäpäivänä kuljeskellessa Kuopion kaduilla ja kujilla, töllistelemässä uutta ja vanhaa. 
Sisältä turhankin helteisessä kaupunginkirjastossa on kahvilan puolella esillä uudelleen käsiteltyä vanhaa - Elma-Riitta Hannonen on koostanut elämää nähneistä pikkuesineistä viehkon näyttelyn Hylätyt esineet puhuvat. Äänen saavat esimerkiksi vanhat tarjottimet (kuva). Monien töiden joukosta suosikikseni nousee kuitenkin Ompelijan ääni-työ, joka monine yksityiskohtineen kertoo ahkerien käsien tarinaa.
Matkustajasataman tuntumassa on rakennettu ja edelleen rakennetaan uutta; joukossa ilahduttavasti muutakin kuin pelkkää valkoisenharmaata kerrostalokotia.
Huolestun kuitenkin, kun näen kauhakuormaajan purkuhommissa. Ei kai tuota taloa pistetä maan tasalle?!
Kaiken varalta on näpättävä kuva uljaan rakennuksen sataman puoleista seinää koristavasta sinikukkaisesta seinämaalauksesta... Mutta kohta huoli hälvenee, sillä kuulen rakennusmieheltä, että Kauppakatu 7:n vanha osa on suojeltu ja jää paikalleen. Hyvä niin! Leipomo / Kahvila - kyltit ovat vielä seinässä, olisipa hauskaa jos siihen tulisi sellaista toimintaa joskus uudelleen.
Matkustajasatamaan ohjaavat puiston puihin kiinnitetyt hilpeät matonkudekoristeet - siellä on menossa Taidetori. Hmm, onpa soutuvene on pistetty uuteen, taiteelliseen kuosiin! Kojuista löytyy käden töitä ja jotain pääsisi itsekin tekemään (kaupungin taidemuseon kojussa kehotetaan jopa kastelemaan kukkia...), kuten myös kulman takana sijaitsevassa Korupajassa.

Lähden valumaan laiskasti ylämäkeen, pitkin ja poikin rännikatuja, myös punasoralla päällystettyä Vahtivuorenkatua. Poikkean toviksi linnamaiseen Kuopion museoon, jonka yläkerran salissa on myös pienoismalli itse komeasta kivirakennuksesta. Kun katson vitriinin tuohivirsuja, ajattelen että kyllä meidän nyt kelpaa, kun jalkineet ovat siitä hieman kehittyneet, vaikka virsut ekolookisempi vaihtoehto olisivatkin...

Painan kiinni museon oven, jota koristaa suosikkiovenkahvani Kuopiossa. Matka jatkuu Kauppakatua ylöspäin - pieni hengähdystauko kahvila Kanelissa on paikallaan - torin kulmalle saakka, missä torin montun työmaa-aita on saanut myös tälle puolelle pienen taidenäyttelyn.

Markku-Jussi Komulainen on ripustanut Kauppakadun ja Puijonkadun kulmauksen, työmaan ylittävän kävelysillan piristeeksi töitään - siis Taiteen silta.
Tässä kohdassa kannattaa siis nostaa katse työmaamontun ristikkoaidan ylälaitaan... Ehkä torin ammottavan montun voi hetkeksi yrittää unohtaa näitä hienoja töitä katsellessaan!

Kommentit

  1. Tätä ja edellistä päivitystä lukiessani hiipi mieleen pienoinen ikävä Kuopioon. Tuttu kaupunki, sillä olen aikaisemmin asunut siellä päin Suomea. En tosin Kuopiossa, mutta kävin siellä useita kertoja vuodessa.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa siellä poiketa edelleen! Kunhan se torin puolikas monttu vielä umpeutuisi joskus, niin olisi vielä mukavampaa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit