Hangossa iltakävelyllä

Keskiviikkoiltana kävelen Hangossa meren rantaan. Rantahietikon ja kallioiden takana päilyy tyyni vesi, eikä valo ota loppuakseen. Bulevardin päässä kivileijonat nauttivat ilta-auringon säteistä. Vierassatama on vielä hiljainen, enkä osaa kuvitella kesän veneistä täysiä laitureita ja maisemaa täynnä ihmisten ääniä.
Kurkistan Tehtaanniemen kalliolta Vartiovuoren suuntaan, kolmea tästä kulmasta tasapäistä tornia. Miltä näyttäisikään Hanko yläilmoista?
Torstai-iltana haave yllättäen toteutuu, kun aurinkoinen matkailulähettiläs Tarja kaivaa opastuskierroksen aluksi esiin vesitornin (1910; Suomen ensimmäinen) avaimen ja nousemme korkeuksiin. Katson silmät ymmyrkäisinä ympärillä avautuvaa huikeaa panoraamaa. Kirkkaan sään ansiosta 25 kilometrin päästä siintää jopa Bengtskärin majakka! Vasta nyt tajuan oikeasti, että tämä on Hankoniemi.

Vesitornilta kävelemme Appelgrenintielle, kohti kylpyläpuistoa ja huvila-aluetta. Pysähtelemme upeiden huviloiden kohdalla ja Tarja kertoo elävästi tarinoita alueen historiasta ja anekdootteja huviloiden asukeista. Mieleen jää etenkin Hangon hymyilevien keksien tehdasta aikanaan johtaneen Atte von Julinin (Villa d'Angleterre) taitoratsastajavaimo Elisabeth, joka uhmasi kylpyläpuiston pyöräilykieltoa. Pyöräilyä pidettiin puistoon liian vauhdikkaana!

Kylpyläpuistoon onkin parasta tutustua kävelyvauhtia, että voi helposti pysähtyä katselemaan huviloiden taidolla tehtyjä, koristeellisia  yksityiskohtia. Onneksi puistoon ei ole enää pääsymaksua, kuten kylpyläaikana...

Leppeä iltakävely tuo nyt mukanaan myös aimo annoksen paikallishistoriaa. Suosittelen lämpimästi kesäkauden opastettuja kävelyitä; tusen tack mahtavalle oppaalle!

Kommentit

 1. Hienosti kirjoitettu, ja kauniit kuvat! Eiks' vaan ookin Hanko ihana! Tänään teillä kävi luultavasi tuuri Uddskataninin retken suhteenkin, ei ainakaan satanut? Odotan kommenttejasi siitä....:) Hauskaa Wappua!

  VastaaPoista
 2. ai niin, kiitos uudesta tittelistä! Taidankin laittaa sen seuraavaan käyntikorttiini...

  VastaaPoista
 3. Hanko tuntuu olevan aina ihana ja vierailijan lämmin vastaanotto tekee kaikesta vielä mukavampaa!

  Kiitos vielä itsellesi, olet uuden tittelisi ansainnut :)

  VastaaPoista
 4. Minusta on tänä kesänä tullut Hanko-fani! Tunnistin heti tuon tähden, se on Villa Rosenhill (Adele) jossa yövyin vajaan viikon tänä kesänä! Loistava sijainti tenniskentän vieressä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit