Turun adventtisunnuntai

Kolmannen adventtisunnuntain kunniaksi Turussa on kuulas sää ja kävelijän virkeänä pitävä pakkanen. Kapuan Aurajoelta Samppalinnan vuorelle, jolta on mainiot näkymät kuin silmänkantamattomiin jatkuvan kaupungin yli. Lasten leikkipuiston alapuolella, puolikaaren muotoisella näköalatasanteella värjöttelevät Äiti ja lapsi (Felix Nylund, 1914/1915) ovat saaneet harteilleen lumihuovan.

Laskeudun Samppalinnanpuistosta Mustainveljestenkujan graniittiportaille. Portaiden viereiset talot näyttävät ensin puutaloilta, mutta alemmas laskeutuessa näkyy kivijalassa anno 1908; taitavat olla talotkin kuorensa alla jyhkeämpää tekoa. Mustat veljekset kujan nimessä puolestaan viittaavat munkkeihin.
Ylitän kadun Vartiovuoren puolelle, missä huomion varastaa hulppea, joskin hieman kulmikkaan oloinen Hjorten-jugendtalo - yli satavuotias sekin. Harmi, että sen ikkunoissa olevia lasimaalauksia ei voi ihailla ulkoa, toisin kuin oviaukkoa.

Vartiovuoren huipulla siintää Engelin suunnittelema tähtitorni (1819), joka on nyt Åbo Akademin lipun alla. Sen huipulla olevassa pallossa kimaltelevat kultatähdet. Viereinen pikkurakennus ei kuitenkaan ole uusklassismia vaan jugendia ja sen katon nurkissa aukovat suutaan ärjyn oloiset kalat.
Tuntuu ihmeelliseltä, että mäen korkeimmalla kohdalla pieni kyltti todistaa merenpinnan olleen 5000 eKr näin ylhäällä! Nyt vesi peittää mäen vain lumipeitteenä. Harmi, ettei ole pulkkaa matkassa, kuten jäljistä päätellen monella on ollut... Tästä saisi tosi hyvät vauhdit alemmas puistoon.

Viereisen Luostarinmäen käsityöläismuseon alueella on tupien välissä kulkemisen jälkiä, mutta laiskuuttani en kierrä etsimään avointa porttia toiselta puolelta. Sen sijaan Kotikadun jugendtalon edessä on pakko pysähtyä ihastelemaan yksityiskohtia, kuten ulkoseinien koristekuvioita.
Uudenmaankatu johdattaa minut takaisin Aurajoen tuntumaan, Brinkkalan vanhan ajan joulutorille. Täälläkin on mukavan leppoisa tunnelma, eikä muovikrääsää näy. Myynnissä on enemmänkin kädentaitajien tuotteita. Maistuisiko jouluisilla mausteilla ryyditetty joulumakkara? Itse valitsen lounaaksi partiolaisten reilulla kauhalla puurotykistä annosteleman maukkaan joulupuuron.
Entä mitä olisikaan Suomen joulukaupungiksi julistautunut Turku ilman joulupukkia, joulupukin muoria ja siellä täällä päivystäviä, hiippalakkisia tonttuja...

Kommentit

  1. Ihanaa,tässä alkaa olla ihan innoissaan tulevasta joulusta. :) Kauniita kuvia jälleen.

    VastaaPoista
  2. Kivaa kun pääsee välillä ottamaan kuvia ns. oikealla kameralla eikä vain kännykällä :)

    VastaaPoista
  3. Eksyin tänne sun blogiin ku etin tota kotiosotetta googlesta, sieltä kun sattuu löytymään kuvia meiä talosta joten oli pakko tulla kommentoimaan, etttä hyvän kohteen oot valinnut! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit