Muistettavaa

Kävelyllä voi miettiä, muistella, keskustella, havainnoida, suunnitella, surra, iloita, jakaa... Lauantaina Tampereella näen Kuninkaankadulla sähkönjakokaapin, jossa ei ole kuvataidetta, vaan muistutus.
Yhteystietojen mukaan asialla on ollut Loesje Helsingistä. On niin paljon muistettavaa! Edelliseen voisi lisätä ainakin: katsele ympärillesi. Kävellessäkin on muistettava käyttää silmiään oikeasti, eikä kulkea vain silmälaputettuna paikasta toiseen, samaa uraa, kääntyä aina samalle reitille. On hyvä vaihtaa edes joskus polkua ja näkökulmaa.

Sunnuntaina kävelen kotimaisemissa Jyväskylässä. Sepeliä on jo siroteltu liukkaimmille paikoille, mutta välistä kenkä liukuu silti jäisellä kadulla. Luotettavan kulkupelini saumat repsottavat; pitäisi muistaa huollattaa kengät suutarilla. Katuvastaavien pitäisi muistaa ja ehtiä putsata väylät ja ehkäistä kävelykaatumisia, sillä en usko että tekstiviestihälytys liukkaasta kelistä pitää kulkijan paremmin pystyssä.

Jyväskylän kaupunginkirkkoa kohti kulkee tasaiseen tahtiin äänestäjiä, voihan tänään vielä laittaa tikun ristiin seurakuntavaaleissa. Nousen Kauppakatua yliopiston kirjaston vastapäisen Lounaispuiston kohdalle. Kävelyseurani ihmettelee, onko puisto tosiaan tässä? Onko tässä ollut pensasaita edessä? Muisteleva johtopäätös on: pensaita on ollut. Leveiden, alas puistoon johtavien portaiden vasemmalla eli kioskin puolella on vielä alkuperäinen liuskekivilaatoitus paikallaan ja siinä kukkapenkkiallas. Portaiden oikealla puolen, nykyisen Rehtoraatin puolella, on puolestaan niin uudenkarhean oloinen graniittireunus, että siinä lie ollut näköesteenä orapihlaja-aita tai vastaava. En silti ihmettele pohdintaa. Kokonaisia puistoja voi unohtaa, jos ei ole syytä niihin mennä.

Matkalla Aalto-museon kahvilaan kohtaamme iloisia aasialaisneitoja, joista yksi tiedustelee suomeksi, mistä pääsee järven toiselle puolelle. Selitän, mistä löytyy Mattilanniemen kävelysilta. Onkin itse asiassa hassua, että tästä turistien suosimilta museoilta ei ole selkeää kävelyreittiviitoitusta muihin kävelykohteisiin. Jyväsjärvi ei museoilta näy, eikä Keski-Suomen museolta rantaan suoraan johtavaa tietä saa päästellä kuin autolla. Kehityskohde.
Seminaarinmäen kampuksella muistan C-rakennuksen siiven katolla, portaiden kulmauksessa olevan kupariin tehdyn piirroksen, jonka alkuperästä ei ole tietoa. Tästä on kuitenkin jo monta halloweenia. Mutta tuosta reippaasta aavekäden heilautuksesta ja leveästä hymyntapaisesta olisi pitänyt muistaa, että nyt päättyy Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) Hymyviikko! Koko kuluneen viikon on JYY toivonut kehuja ja kiitoksia eri asioista. Tähän on liittynyt myös Tervehdi naapuriasi -kampanja, josta Kortepohjassa on muistuttanut banderolli Rentukan vastapäisessä remonttiaidassa.
Muistetaan tervehtiä ja hymyillä myös tämän viikon jälkeen.

Kommentit

Suositut tekstit