Taideperjantai

Kulttuurista kiinnostuneen kannattaa Jyväskylässä kävellä erityisesti perjantaisin, sillä kaupungin museoihin on silloin vapaa pääsy. Olen melkein unohtanut tämän, mutta saapuessani Säästöpankin kulmalle pysähdyn pankin näyteikkunan eteen katsomaan minimuseoikkunaa, jossa muistetaan Uno Cygnaeusta ja Wolmar Schildtiä kuvien ja tekstien kera. Onpa esillä myös otteita vanhoista kirjeistä ja laatikko, jossa säilytettiin Schildtin perustaman Säästöpankin varoja ja tilikirjoja alussa.

Tästä on helppo jatkaa muutama metri eteenpäin Jyväskylän taidemuseo Holvin suojiin, missä on esillä Antti Jokisen valokuvanäyttelyn lisäksi peräti Helmiä Ateneumista, Laatokan Karjalan mesenaattipariskunnan (Herman ja Elisabeth Hallonblad) kokoelmasta. Kiva nähdä täälläkin von Wrightin tarkkaa sivellintyötä, Munsterhjelmia, pari Scherfbeckia ja muita vanhemman taiteen edustajia.

Palaan lämpimään aurinkoon ja Kilpisenkadulle, missä käsin tehdyistä hienoista töistä voi nauttia ulkoa käsin, museon Näytön paikka -ikkunagalleriassa. Esillä on nyt kahden näyteikkunan verran esimerkiksi huovutustöitä, käsin tehtyjä kirjoja, koristeltuja puulaatikoita, nukkeja, karkkipapereista taiteiltuja pussukoita ynnä muuta.

Kommentit

Suositut tekstit