Lähiluontoretkellä

Sadepisaroita on ilmassa, kun Suomen Luonnonsuojeluliiton lähiluontoretkelle valmis parinkymmenen hengen porukka kokoontuu Yliopistoportin tuntumassa Seminaarinkadulla. Asiantuntijat vetävät tätä ilmaista opastettua kävelyä, jonka aikana tutustutaan Jyväskylän yliopiston keväiseen puutarhaan ja liito-oravan elinpiiriin.

Kävelemme kirjaston nurkilta mutkitellen Seminariumille ja sieltä edelleen uimahallin vieritse lähelle Liikuntaa, sitten palaamme takaisin vanhojen rakennusten tuntumaan ja lopulta Villa Ranan "salaiseen puutarhaan".

Opimme liito-oravasta ja sen elintavoista sekä mahdollisista pesäalueista. Vaan tähän aikaan ei enää löydy mahdollisistakaan paikoista curryriisin näköisiä papanoita, joita voisi helpommin havaita varhain keväällä. Täytyypä muistaa tämä ensi vuonna! Toinen opas kertoo alueen puista ja pensaista - niitähän kasvitieteellisessä puutarhassa riittää.

Tuossa kukkii terttuselja. Mantsurianjalopähkinä tekee oikeasti pähkinöitäkin. Komeissa harmaissa douglaskuusissa, aivan Keskussairaalantien tuntumassa, on hauskanmalliset kävyt ja neulasissa erilainen tuoksu kuin peruskuusessa. Villaheisi - mikä voimakas erikoinen tuoksu. Paavo Nurmen patsaan nurkilla kasvavat mm. jasmiini, hapan kirsikka ja punalehtiruusu. Kävelemme lilanvärisenä kukkivien syreenien alta juuri kukkimisen myös aloittaneiden koristeomenapuiden alle, joiden vieressä lehtii vuorijalava.

Villa Ranan puutarhassa hitaasti varisevat tuomenkukat sataisivat tuulisena päivänä maahan kuin lumi. Osa kävelijöistä värisee viileässä, sateisessa illassa, mutta vihreys ja omenankukat huumaavat silti. Olen iloinen, että se viisi vuotta Jyväskylän yliopistossa opiskellut opiskelija, joka ei kampuksen puistoa tuntenut, ehti tälle kävelylle ennen lähtöään pois. Tämä on siellä kauneinta mahdollista aikaa. Niin, Seminaarinmäen puisto - yllättävän lähellä.

Kommentit

Suositut tekstit