Valkeisenlammelle


Kuopion keskustan tutkiminen jalkaisin jatkui tänään Lääninhallituksen tienovilta Sepänkadulta. Sisäpihaa koristaa soma huvimaja, jonne kannattaa kadulta poiketa. Nurkan takana odotti Piispanpuisto, jossa on aikoinaan sijainnut niin Kuopion toinen kuin kolmas kirkko; nyt lähin pyhättö on ortodoksinen Pyhän Nikolauksen katedraali puiston laidalla. Kaupungin vuonna 1651 perustaneen Pietari Brahe I:n muistomerkki on puiston keskikäytävällä.

Tällä kertaa en poikennut valokuvaaja Viktor Barsokevitchin mukaan nimettyyn mainioon VB-valokuvakeskukseen Kuninkaankadulla. Sitä vastapäätä on Minna Canthin entinen koti ja liikerakennuksenakin toiminut Kanttila.

Torilta matka jatkui "Helppokulkuisenen lapsiperheiden ja ikäihmisten Valkeisenlampi" -kävelyreitille (3 km), joka on leppoisa pieni lenkki. Valkeisenlampi on tietenkin kesällä parhaimmillaan, kun ruusutarha ja alppiruusupuisto kukoistavat. Nyt lampi oli jäässä, maisema karu ja lumeton. Lammen rannalla on kivasti oleilu- ja pelailupaikkoja, jopa pienet futis- ja koriskentät sekä frisbeerata. Valkeisenlammella värjötteli myös Heikki Niemisen, hymypoika/-tyttö -patsaan isän Kevät-veistos (1954/56). Vierähtää vielä tovi, ennen kuin varpaat tapaavat sulan veden.

Torikatu johdatti takaisin kauppatorille. Hanna Partasen kalakukkoleipomo Kasarmikadun kulmauksessa ei ole sunnuntaina auki, joten tuore kukko jäi ostamatta evääksi. Tyydyin siis silmänruokaan, kadun varren rakennusten ja niiden yksityiskohtien tutkiskeluun. Voi sitä komeaa pönttömallista, puilla toimivaa vedenlämmitintä, joka oli esillä yhdessä katutason ikkunassa!

Kommentit

Suositut tekstit