Kuusaa


Kuusan koskella (tai Kuusaankoskella) Laukaassa voi tehdä muutakin kuin istuksia virtaavan veden äärellä, ihmetellä sulusta kulkevia aluksia tai narrata kaloja. Autosta, veneestä tai kajakista kannattaa nousta jaloittelemaan myös muutamaa kymmentä metriä koskesta pidemmälle. Aivan Varjolan tilan rannalta, kosken yli vievän kävelysillan kupeesta alkaa parin kilometrin mittainen luontopolku.

Punaisin maalitäplin merkatun polun varrella kerrotaan opastetauluin niin seudusta, ilmaston muutoksesta kuin eläimistöstä. Kuusan luontopolku seuraa alkuun kosken vartta ja nousee sitten hiekkatietä poropariskunnan ja hevosaitausten vieritse metsään. Kuusimetsä muuttuu paikoin jyrkähköäkin polkua ylös noustessa mäntykankaaksi ja harjumaiseksi. Viimeiset kielot olivat jo kuivahtaneet, mutta pikku vanamot kukkivat polun varrella. Ylhäältä Oitinmäeltä avautuu mäntyjen lomitse näkymä Kuusaan kosken yläpuoliselle Vatianjärvelle.

Oitinmäen näköalapaikalle on opastus myös alempana sijaitsevalta kodalta, jonka ohi luontopolku kulkee paluureitillä kohti Varjolan tilaa. Tässä kohdassa kiemuraisena alas laskeutunut luontopolku muuttuu helppokulkuiseksi pikkutieksi, joka risteää myös hiihto- ja patikointireittinä käytetyn Metsoreitin kanssa. Suoraryhtinen koivikko tervehtää sitten alarinteessä kulkijaa, kunnes metsä muuttuu taas kuusikoksi. Siitä tietää, että pian ollaan jälleen Varjolan tilalla ja polun päätepisteessä. Sitten taas kosken kuohuja ihailemaan!

Kuusan luontopolun ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistyökumppaneiden tuella Juho-Jaakko Kursula ja Kalle Koskinen. Kiitos kivasta kesäpäivän aamukävelyreitistä!

Kommentit

Suositut tekstit